Elsavasodás


A stressz, a családi- és munkahelyi problémák mellett az egészséges étkezés sajnos teljesen mellékessé válik. A szervezetünket nap mint nap terhelő mérgek, savak előbb vagy utóbb az egészséges sav-bázis egyensúly megváltozásához vezetnek. Az emberi test alapvetően lúgos kémhatású. A jelenlegi összetétel szerint viszont az emberek túlnyomó részénél ez 90% -ban savas, 10%-ban lúgos kémhatást mutat. Egy savas közeg fáradt, beteg sejteket hoz létre, ami hatással van  szerveinkre, egészségünkre  egyaránt. A savak és a  mérgek felborítják a test belső pH-egyensúlyát, aminek következtében az egészséges sejtek szerkezete felbomlik és már nem tudják optimálisan ellátni funkcióikat és emiatt  előbb vagy utóbb betegségek alakulnak ki.
Korunkban a legtöbb modern étel és ital savasítja a szervezetet. A teljesség igénye nélkül például a cola és egyéb cukrozott szénsavas üdítőitalok, a gyorséttermi „táplálékok”. Ezenkívül erősen savasítják a szervezetet a magas fehérjetartalmú ételek a tojás, hús, tej és egyéb tejtermékek. Természetesen nem a fehérje, hanem a túlzás, a kiegyensúlyozott táplálkozás felborulása, egyoldalúvá válása okozza az elsavasodást. Savasít a fehér cukor és a zsír , a finomított élelmiszerek és hőkezelt gyümölcslevek, a szeszes italok túlzott fogyasztása is.
A sok stressz miatt a gyomor egyébként is hajlamos a túlzott savtermelésre, s a savas ételek bevitele tovább fokozza a bajt, szinte lehetetlenné teszi a gyomor savközömbösítését.
A mozgásszegény életmód is elsavasodáshoz vezet, főleg ha emellett még sokat is eszünk.

Nézzük meg, hogy egyes, az embert ért hatások és élelmiszerek vajon milyen savakat termelnek, amelyek károsak az egészségre.

Stressz, zaj, bosszúság – sósav
Édességek, édesítők – ecetsav
Tea, kávé – csersav
Nikotin, kénhidrogén – kénsav
Cola – foszforsav (2,8 pH)
Szénsavas üdítők – szénsav

Persze vannak olyanok is, melyek nem ártalmasak az egészségre.

Sport, izommozgás – tejsav
Hús, sajt – húgysav

A hosszú ideig fennálló  savas kémhatás, a savasodás szétmarja a szöveteket, apránként belerágva magát a  vénákba, artériákba, és kapillárisokba, mint ahogy a sav a márványba. Ha észrevétlen marad, minden sejtszintű tevékenységet és funkciót akadályozni fog, a szívünk dobogásától kezdve az agy által kibocsátott idegi impulzusokig. Az elsavasodás tehát sejtszintű károsodáshoz vezet.

Az elsavasodás leggyakoribb tünetei

Rossz közérzet, gyakori fejfájás, lehangoltság, gyenge immunrendszer

A fáradtság az elsavasodás egyik legjelentősebb tünete és panasza. A nem megfelelő ételek miatt keletkező méreganyagok savas közeget okoznak és lecsökkentik az ásványi anyagok, fehérjék, vitaminok felszívódását. Így a szervezet kevesebb energiához jut és lecsökken az öngyógyító képessége is. Tehát lecsökken sejtjeink újratermelődése, és az energiatermelés. Megjelenik a fáradtság, a csökkent állóképesség, a fertőzésekre való hajlam, és az általános legyengültség.

Túlsúly

Védekező manőverként a szervezet zsírsejteket termel, hogy azok elszállítsák a savakat a létfontosságú szervektől, ezzel próbálva megvédeni őket,hogy ezek a savak szó szerint ne marják halálba az Ön szerveit. A zsír menti meg az életét! A zsír valójában nem más, mint a test válasza egy veszélyesen túlsavasodott állapotra.

Soványság

Az egészség-spektrum másik végletén, a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák az Ön tápanyagain élősködnek, és lecsökkenthetik az Ön által elfogyasztott minden tápanyag vegyi és mechanikus felszívódását - akár 50%-al. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodnak, ami semmivel sem egészségesebb, mint ha túlsúlyossá válnak.

Allergia

Az elsavasodott, oxigéntől megfosztott testben lévő méreganyagok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, amit gyakran az allergia tüneteinek hívnak. Továbbá, a meg nem emésztett fehérje felszívódása is komoly oka lehet az allergiás állapotoknak. Az emésztőrendszer meggyengül, ez megakadályozza az aminosavak teljes lebontását – és sokféle ételallergiát okoz. Ez utóbbi önmagában súlyos allergiás reakciók széles skáláját képes produkálni.

Emésztési problémák

Ha a testnek már nem áll elég bázis a rendelkezésére ahhoz, hogy semlegesíthesse a nyombélből kilépő ételpépet, az epe és a hasnyálmirigy bázikus nedvei nem tudják megfelelően elvégezni az emésztés feladatát, így elégtelenül megemésztett táplálék kerül a következő bélszakaszba, és akadályozza azok működését. Ilyenkor a káros baktériumok megtelepedése miatt a test önmagát kezdi mérgezni, és székrekedés, valamint kellemetlen szájszag lép fel, amelyet alapos fogmosással sem lehet megszüntetni. A túlsavasodás okozta székrekedésnél csak átmenetileg és látszólag segítenek a hashajtó szerek, amíg fel nem ismerjük és meg nem szüntetjük a probléma okát.

Gyulladásos megbetegedések, candida

A savas hulladék a testben előkészíti a talajt rengeteg olyan mikroszkopikus nagyságú élőlény számára is, amelyek potenciálisan pusztító hatással lehetnek ránk, kezdve a sort a Candidával.
A Candida egy latin elnevezés, egy élesztőgomba neve, amely az emberi testben él, de igazából egy gombafajta. Az élesztő-, penész- és egyéb gombák növényi egysejtű életformák, amelyek belakják a földet, a vizet és a levegőt egyaránt. Gyakorlatilag mindenhol ott vannak. A Candida például rendszerint az emésztőcsatornában található. Valójában meghalnánk nélküle. Ezzel együtt könnyen előfordul, hogy drasztikusan túlszaporodik, olyan tünetek széles sorát okozva ezzel, amelyek lehetnek bosszantóak, krónikusak, vagy végzetesek. Ez az a probléma, amit a nők úgy ismernek mint hüvelyi gombásodás, illetve szülők is megismerték talán, ha újszülött gyermeküknek volt valaha szájpenésze, ami nem más, mint a torokban szaporodó Candida.

Alvászavar

A túlsavasodás meggátolja azt, hogy a test természetesen ellazuljon, és akkor is a tartós feszültség és teljesítőkészség állapotában tartja az idegrendszert, amikor az a legkevésbé sem kívánatos. Másrészt a megterhelésre adott válaszként lassanként bénító fáradtság lesz úrrá rajtunk, ennek ellenére nem tudunk igazán pihentető álomba merülni.

Fejfájás és migrén

Ha felmérést végeznénk, megdöbbentő eredményt kapnánk. A nyugati civilizáció embereinek felénél rendszeresen előfordul kisebb, vagy nagyobb fejfájás. Emiatt erősen romlik az életminőség, és csökken az életöröm. A panasz alapjául szolgáló túlsavasodást az összehúzódó hajszálereknek köszönhető sápadt arcszín, az érzékeny, vagy könnyező szem, a kötőhártyagyulladás és a szemhéj gyulladása jelezheti.,Migrén esetében egy sor tanulmány igazolja, hogy a test savtalanítása és a bázisokba gazdag táplálkozás tompíthatja, vagy végleg megszüntetheti a fájdalmakat.

Öregedés

Az orosz tudós, Mecsnyikov professzor a kötőszövetnek a túlsavasodása és a salakanyagok feldúsulása okozta elhasználódásában határozta meg az öregedés okát, amelynek során a szervek sejtjei egyre inkább elsalakosodnak, ugyanakkor elhasználódnak az értékes ásványianyag-készletek.
Ezáltal egyre inkább működésképtelenné válnak a mirigyek és a szervek. Az életünk során felgyülemlő bosszúság és stressz, félelmek, gondok és kisebbségi érzések tovább fokozzák a túlsavasodást. Így az idő előrehaladtával egyre “savasabbak” leszünk, miközben az öregedő test egyre érzékenyebben reagál a túlsavasodásra. Ehhez társul az öregkorban lanyhuló légzés okozta oxigénhiány.
Az öregedés túlnyomórészt a túlsavasodás és a lerakódott salakanyagok okozta folyamatos mérgezést jelenti. E két tényező egyre negatívabban befolyásolja a test mozgását és működését, és semmiképp sem természetes.
A test állandó túlsavasodása két, különböző következményekkel járó megterhelést okoz: Az ásványianyag-veszteség elsősorban hajhulláshoz, szívinfarktushoz, érelmeszesedéshez, agyvérzéshez vezet, míg a salakanyagok felgyülemlése lerakódásos megbetegedéseket, például reumát, köszvényt, izületi betegségeket stb. okoz.
A gondos és rendszeres savtalanítással el lehet kerülni a legtöbb öregkori megbetegedést, így az ember testi és szellemi jó közérzetben éli meg az öregséget.

Számtalan betegség okozója

Daganat

A test túlsavasodása a rák kialakulásának is előfeltétele és alapja. Otto Wartburg professzor kétszeres Nobel-díjas professzor kutatásai, ezt tényt támasztották alá. Kísérletei során 42 állatfajnál alakított ki rákos betegséget kizárólag azáltal, hogy lecsökkentette vérükben a pH-értéket, és megfosztotta a sejteket az oxigéntől. Észrevette, hogy már enyhe savtúlsúly is drasztikusan lecsökkenti a vérben az oxigénszintet.
Bár mindannyiunk testében jönnek létre rákos sejtek, többnyire naponta többször is, egy egészséges immunrendszer felismeri és eltávolítja az elfajzott sejteket. A rákos sejtek, csak a többnyire savak okozta immungyengeség esetén tudnak túlzott mértékben elszaporodni. Itt döntő szerepet játszik az oxidáció, ill. az erjedés. Az egészséges sejt szén-dioxiddá égeti el a cukrot, míg a rákos sejt tejsavvá erjeszti, amivel növeli a testre ható savterhelést, és így megteremti magának azt a túlsavasodott közeget, amelyre szüksége van.A rákos sejt tehát olyan sejt, amely optimálisan alkalmazkodott a test túlsavasodásához, így elvileg halhatatlan. Az eleve elsavasodott test és a rákos sejt savtermelése végül visszafordíthatatlan savtúlterheléssé adódik össze. A test normális sejtjei ilyen körülmények közt mindinkább veszítenek az életképességükből, a rákos sejtek viszont egyre jobban elbúrjánzanak, míg végül a szervezet összeomlik. Daganat nem jöhet létre olyan környezetben, ahol a sav-lúg egyensúly fennáll, és bőségesen van oxigén. Ezt bizonyítja, hogy nem létezik szívrák. A tüdőből a szívbe folyó vér az egész szervezet oxigénben leggazdagabb és legmagasabb pH-értékű része. Miközben a vér átmegy a tüdőn, a savas méreganyagok kicsapódnak belőle, és marad a sok-sok oxigén és a magas pH-érték. A rákos sejteknek mindig szélsőséges a pH-értékük, és oxigénhiány áll fenn bennük, míg az egészséges sejtekben enyhén lúgos a kémhatás és magas az oxigéntartalom.Ezért a savtalanítás különösen fontos, sőt létfontosságú egy műtét után, és döntő szerepet játszik a végső siker szempontjából.Statisztikák szerint évről évre nő a daganatos betegségek száma, szerte a civilitált világban. A félelem a rettegett kórtól az igaz adatok nem tudásából származik. Ha az ember megérti, teste működésének alapjait, és az adatokat felhasználva tesz is hatékony lépéseket egészsége megőrzésért, nincs mitől tartania.

Bőrbetegségek

A bőr maga mintegy 20 kg-os súlyával és majdnem 2 négyzetméteres felületével a legnagyobb szervünk. A test a bőrön keresztül is próbál megszabadulni a felesleges savaktól. Ha ez nem sikerül megfelelően, ekcéma, pörsenés, sömör és akne (pattanás) jelentkezik.

Cukorbetegség

A cukorbetegség a rák mellett vezeti azoknak a betegségeknek a listáját, amelyeket a túl sok savat tartalmazó civilizációs táplálék okoz, vagy még inkább súlyosbít.

Csontritkulás

Mielőtt a savak kiválasztódnának a testből, bázisokkal (ásványi anyagok: pl. kalcium, magnézium, kálium, nátrium stb.) semlegesíteni kell őket. Ha a táplálékból származó bázisok mennyisége nem elegendő, a testnek a tartalékaihoz kell nyúlnia, elsősorban a csontokhoz, amelyeknek magas a kalciumtartalma.

Epekő

A máj és az epehólyag, valamint a hasnyálmirigy a sav-bázis egyensúly legfőbb szabályozói. Ha nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben bázisok, akkor megszilárdul az epében oldott koleszterin, és más anyagokkal együtt epekővé alakul. Az epekő – ahogy a vese- és a hólyagkő is - a testre ható túlzott savterhelés következménye,  azaz lerakódásos megbetegedés. Idetartozik még a fogkő, a reuma, a köszvény és az érelmeszesedés is. És ez még csak néhány probléma a sok közül. Sajnos általában a tüneteket kezelik és nem az okozó problémát. Ezért fontos, hogy saját magunk tudjunk az elsavasodás létezéséről, tüneteiről és tegyünk ellene, mielőtt kialakul súlyos betegség.

Mérjük meg szervezetünk pH értékét!

A pH egy olyan szimbólum, ami egy oldat savas, illetve lúgos jellegére utal. A tiszta desztillált víz sav-lúg szempontból semlegesnek számít, értéke pH7, s ehhez képest lett meghatározva a savas, illetve a lúgos oldat minősége. 0-7-ig terjedő pH érték savasnak, 7-14-ig terjedő pH érték pedig lúgosnak vagy más szóval bázikusnak számít.
Lakmuszpapír vagy pH indikátorpapír segítségével bárki könnyen megmérheti szervezetének pH értékét.
A pH mérés többféle mélységgel és precizitással is végezhető. Az otthoni pH mérés legegyszerűbb formája a vizeleten, illetve a nyálon keresztüli pH érték megállapítása. Mindkettőre a felkelés utáni első mérés a legalkalmasabb. Ez azt jelenti, hogy ébredés után, mielőtt bármit ettünk vagy ittunk volna (beleértve a fogmosást vagy dohányzást is) a lakmuszpapír segítségével ellenőrizzük le a nyál, majd a reggeli első vizelet pH értékét.
Az indikátorpapíron egy színskála segítségével lehet majd megállapítani az aktuális pH értéket. Az optimális pH érték 7 és 8 között található. Amennyiben szervezetünk pH értéke rendszeresen 7 alatt van, tudjuk, hogy egészségünk megőrzésének szempontjából érdemes odafigyelnünk étkezésünkre, és a további savasodás elkerülése érdekében elő kell segítenünk a lúgosítás folyamatának beindítását; tartózkodnunk kell a savas ételektől és italoktól, és el kell kezdenünk bőséges mennyiségben fogyasztani zöld zöldségeket, alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, valamint többszörösen telítetlen zsírsavakat.
A lakmuszpapír használatával házilag is kontrollálható a lúgosítás, a pH érték, az optimális pH egyensúly vagy sav bázis egyensúly fenntartása, s rendszeres odafigyeléssel elkerülhető a savasodás, a szervezet elsavasodása. A pH mérés végzéséhez használható lakmuszpapír vagy más néven pH indikátorpapír gyógynövény- vagy vitaminboltokban kapható.

Szóljon hozzá