Helytelen életmód és káros környezeti hatások


Napjainkban erőteljesen növekszik  mind idősebbeknél, mind fiatalabbaknál egyaránt az anyagcsere-betegségek különböző formáinak előfordulása. Bár legtöbbször szemet húnyunk felette, az okokat saját környezetünkben és az életmódunkban kell keresni. Sajnos nem érünk rá  törődni egészségünkkel, pedig elképesztően egészségtelenül élünk,  tudatosan vagy anélkül, de hihetetlen módon pusztítjuk magunkat. Többen már  testünk első figyelmeztetését is  észrevesszük, de ügyet sem vetünk rá, hiszen életünk részévé válik a fáradékonyság, a fejfájás, az emésztési zavar. Pedig ezekkel nem szükséges együtt élnünk. Betegségeinkért javarészt mi magunk vagyunk a felelősek.
A betegségek 80%-a a helytelen táplálkozásra vezethető vissza. Étkezési szokásaink jelentősen megváltoztak az utóbbi időben. Nagyon kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Az ajánlott mennyiség napi 1-2 kg friss zöldség és gyümölcs lenne, ezzel szemben az emberek nagyon kevés hányada és azok is nagyon ritkán fogyasztják ezeket az élelmiszereket. Továbbá élelmiszereink vitális anyag tartalma drasztikusan lecsökkent az utóbbi 50 évben. Ennek kiváltó okai a fokozott ipari termelés, „minél többet, gyorsabban és olcsóbban termelni”, melynek következtében a földek elsavasodtak és kimerültek, a zöldségekben és gyümölcsökben ezért egyre kevesebb a vitális anyag. Az lett a cél, hogy élelmiszereink minél szebbek, gusztusosabbak, olcsóbbak és tovább eltarthatóak legyenek, ezért rengeteg adalékanyagot használnak fel az előállításuk során, ami elkerülhetetlenül bekerül a szervezetünkbe. S mi fogyasztók még tovább fokozzuk a bajt: előtérbe került a denaturált élelmiszerek, a Fast Food és egyéb élvezeti szerek, pontosabban élvezeti mérgek fogyasztása. Az éves szinten szervezetünkbe kerülő toxinok, mérgek több kilóra rúgnak, amelyek megakadályozzák testünk egészséges működését. Előbb vagy utóbb az elsavasodás, sejtjeink mérgekkel való telítődése sejtszintű károsodáshoz vezet.
A szennyező anyagok 70%-a az elfogyasztott élelmiszerekkel, a külsőleg bevitt (krémek) vegyi anyagokkal és a rengeteg kémiai gyógyszerrel -amit ha néha indokolatlanul, de mégis beviszünk-  jut a szervezetünkbe. Az immunrendszerünk képtelen mit kezdeni a korábban sosem létezett vegyületekkel, melyeknek hosszú és rövid távon is rendkívüli egészségkárosító hatása van.
A civilizációs megbetegedésekhez hozzájárulnak a nem megfelelő életvitel, a mozgásszegény, stresszel teli életmód, igénytelen, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban szegény, koleszterinben és szénhidrátban gazdag táplálkozás, a környezeti ártalmak, szennyezett a föld, a víz, a levegő és a  káros szokások, például a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás.

Szóljon hozzá