Mikroalgák a szabadgyökök elleni küzdelemben


Napjainkban egészségünkre a sza­badgyökök jelentik talán az egyik legkomolyabb fenyegetést. Nikotin, alkohol, mozgás- és alváshiány, stressz, gyógyszerek és helytelen táplálkozás jelenti a szabadgyökök melegágyát. A reakcióláncolat vé­gén a lehetőségek skálája széles: rák, érelmeszesedés, reuma, májká­rosodás, csontritkulás, ízületkopás, ízületi gyulladás. A mikroalgákban számos olyan anyag található, ame­lyek képesek a szabadgyökök rom­boló hatását megfékezni. Ezek az un. antioxidánsok.

Antioxidánsok ­ a test védőbástyái

Az antioxidánsok az egészség őrei - és a legjobb fegyver az oly veszé­lyes szabadgyökök elleni harcban. E-vitamin és szelén tartoznak a leg­ismertebbek közé, de számos olyan másodlagos növényi eredetű anyag, melyekben a spirulina és a chlorella oly gazdag, tökéletesen hatásosak az agresszív oxigénvegyületekkel szemben.
Ennek az az oka, hogy az embe­ri szervezet nem képes előállítani antioxidánst. Ezért azt táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel kell magunkhoz venni. Amennyiben a szervezet nem rendelkezik elegendő antioxidánssal, a szabad gyököknek egyszerű a dolguk. Eredmény: sejt­falaink lyukacsosakká válnak, sőt megtörnek. Ezáltal a sejtmag védte­lenül áll a támadásokkal szemben, ami sejtmutációk keletkezéséhez vezethet. Olyan drámai betegsé­gek alakulnak ki ily módon, mint az érelmeszesedés, rák, immunrend­szer-zavarok, krónikus sokízületi gyulladás, szellemi leépülés, cukorbetegség s nem utolsósorban a bőr idő előtti elöregedése.
Háttér: Minden szervezet oxigén segítségével alakítja át a tápanyagot energiává és meleggé. A folyamat, akárcsak a tűz égése, nem veszély­telen. Akárcsak valódi tűz égésekor, a szervezetben is keletkeznek „szik­rák”, amelyek szempillantás alatt képesek továbbterjedni. Mindez normá­lis, hiszen ezeknek a részecskéknek a feladata a sejthulladék eltávolítása, valamint gyorsvédelmi csapatként egyfajta „task-force” szerep betöltése. A rendkívül aktív részecskéknek, reaktív oxigénve­gyületeknek, a szervezet védelme is a feladata olyan betolakodók ellen, mint a baktériumok és vírusok.
A feladatot „oxidáció” útján teljesítik.
Azonban ez csak az érem egyik olda­la. Ugyanis a szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy a szabadgyökö­ket megfelelően kordában tartsa. Ha túlságosan elszaporodnak, az ártal­mas. Ha kibillen az egyensúlyból a sza­badgyökök termelése és működése, pillanatok alatt káros szintre emel­kedik a mennyiségük. Ezt először a vérképben lehet észlelni. A jelenség neve „oxidatív stressz”.
Az oxidatív stressz megelőzésére találta ki a természet az un. „antioxi­dáns védőernyőt”. Ez a segítők segí­tőiből, az antioxidánsokból áll. Ezek befogják az elszabadult szabadgyö­köket ezzel megakadályozva rombo­ló terjeszkedésüket a szervezetben.

A szabadgyökök káros hatásá­nak következményei

A szabadgyökök mindent megtámad­nak ami az útjukba kerül. Azért ilyen mérhetetlenül agresszívek, mert el­lentétben a molekulákkal, egy elekt­ronnal kevesebb vagy eggyel több van bennük. Ez az egyenletlen elekt­ronszám az, ami a szabadgyököket a szervezetben fosztogató bűnözőkhöz teszik hasonlatossá.
Egyetlen dolog foglalkoztatja őket: Vagy szerezni egy elektront, vagy megszabadulni a fölöslegtől. Ezért tá­madnak meg minden olyan molekulát, amelyben az elektronok száma meg­felelő. Például ha egy szabadgyök ta­lálkozik egy zsírsavval, azonnal neki­esik, vagy azért hogy „lenyúljon” egy elektront, vagy hogy „ráerőszakoljon egyet. Ha a megtámadott zsírsav nem képes a védekezésre, maga is szabadgyökké válik, mert vagy eggyel kevesebb, vagy eggyel több elektronja lesz a szabadgyök sikeres támadását köve­tően. Ezután ez az- időközben maga is szabadgyökké változott zsírsav hasonló tébolyult támadásba lendül annak érdekében, hogy visszanyerje eredeti, egészséges állapotát. Ebből aztán olyan veszélyes események láncolata alakul ki, amit leginkább a lavina keletkezéséhez hasonlítha­tunk. A szabad gyökök legkedveltebb céltáblái a szervezetben található sej­tek nagyméretű, „üzemzavarra” haj­lamos molekulái, például a proteinek, enzimek, sejtmembránok, kromoszó­mák – mindegyik létfontosságú, bo­nyolult felépítésű sejtszerkezetek.
Következésképpen azok az antioxidánsok, amelyek­ben a mikroalgák gyakorlatilag dúskálnak, komoly betegségektől óvhatnak meg bennünket; testünket egészségesen és fitten tarthatják.
Ha a sejt nem képes a szabadgyök támadásának kivédésére, vagy az okozott károk gyors elhárítására, az a DNS degenerációjához és ellenőri­zetlen sejtnövekedéshez vezethet.

Amennyiben mikroalga termékeket szeretne vásárolni, akkor csatlakozzon a WebStarhoz! A Webstar használata teljesen ingyenes és nem kötelez vásárlásra. Próbálja ki! A termékekről bővebben olvashat a MIKROALGA TERMÉKEK MENÜ-ben!

Regisztráció a Webstarba!

A linkre kattintva vagy a REGISZTRÁCIÓ MENÜ segítségével a Webstar oldalára kerül ahol ki kell töltenie a regisztrációt. Ezután a megadott e-mail címére kap egy levelet. Ez tartalmazza azt a 6 jegyű kódot, amit jelszóként, az első belépésnél kell használnia. Ezt a jelszót belépés után megváltoztathatja. Ezután Laura elkalauzolja Önt a Webstarban. A térképet használva könnyedén eljuthat a Webshop-ba. (Product World)

Szóljon hozzá