Mit is jelent a wellness?


Napjaink egyik leggyakoribb és legnépszerűbb kifejezése a wellness (találkozhatunk vele helytelenül leírt wellnes, welness, welnes formákban is) sokan mégsem tudják, mit is jelent valójában.
A wellness egy reforméletforma, egészségtudatos életmód, mely során az egyén tud és akar is tenni fittsége és egészsége érdekében. A fittség harmonikus fejlesztése mellett a test, lélek, szellem egyensúlyának megteremtése a fő cél.
Legtöbben azt hiszik, hogy minden szálloda egyben wellnessközpont is
hiszen található benne egy medence, sőt igénybe vehetünk masszázst és szaunát is, pedig a wellness ennél sokkal több!
A wellness egy életszemlélet, egy egészségtudatos életmód amely közérzetünket javítja, fizikális fittségre és lelki egyensúlyra sarkall. Másként fogalmazva tudatos egészségmegőrzés, kiegyensúlyozott és aktív életforma.

A wellness magába foglalja

  • az egészségtudatosságot; mindenki önmaga a felelős a saját egészségéért, amelyet karban kell tartania és meg kell őriznie.
  • a rendszeres testmozgást, ami fizikális jóllétet és fittséget eredményez
  • az egészséges táplálkozást, az ételek és italok tudatos megválogatását
  • a rendszeres relaxációt és stresszkezelést, mellyel számos egészségi problémát előzhetünk   meg
  • a szépségápolást, mivel az magabiztosságot ad és a jó megjelenés feltétele
  • a megfelelő szellemi és lelki kondíciót
  • a környezettudatosságot, a természetközeli, natúrkonform életmódot és technikákat
  • a káros szenvedélyek kerülését: Élvezeti cikkek, függőséget okozó szerek kerülése, óvatosság a gyógyszerek szedésében

Testi feltöltődés

Aerob edzés: Az aerob edzés elősegíti szervezetünk állóképességének növelését. Az általános erőnlét karbantartása, a testi-lelki egyensúly elengedhetetlen feltétele. Rendszeres edzéssel leküzdhetők a civilizációs ártalmak és a stressz okozta betegségek. A tréninget ajánlott hetente minimum 3 alkalommal végezni. Alkalmanként 30-60 perc már tapasztalható javulást eredményezhet.
Aerob sportok: Azok a sportágak tartoznak ide, amelyek a szív- és keringési rendszert fejlesztik. Az aerob sportok közé tartozik a gyaloglás, kocogás, országúti kerékpározás, úszás, és az egyéb, nem versenyszerűen űzött tevékenységek. Lényege, hogy a testmozgás közben a szervezet oxigén igényét a légzési és keringési rendszer biztosítani tudja, úgy, hogy nem keletkezik légszomj. A mozgás közben nem történik tejsavszaporodás, így nem alakul ki izomláz. A zsírégetés nem igényel túlterhelést.
Algapakolás: Magas ásványi anyag tartalmú algakészítmények testen való alkalmazása. Segíti a bőr regenerálódását, ásványi anyag pótlását, az anyagcsere megfelelő működését. Némely algafélének antibakteriális hatása is van.
Bőrradír: Apró szemcséket tartalmazó krém, mely alkalmazható arcon és az egész testfelületen is. Célja az elhalt hámsejtek eltávolítása.
Bioszauna: A szaunában a hőmérséklet 40-60 °C, a levegő páratartalma 20-40%. Különböző kiegészítő terápiákkal együtt alkalmazzák, mint színterápia,illóolajok. Felüdíti a testet, ellazít, vagy élénkít.
Body Wrapping: A terápia lényege, hogy a testet méregtelenítő anyagokkal átitatott textillel tekerik be. Fő célja a szervezet méregtelenítése, de relaxációs és karcsúsító hatása is ismert.
Buchinger-Lützner léböjt kúra: Méregtelenítő kúra, mely a fogyást is elősegíti. Lényege, hogy a kúra alatt szilárd táplálékot nem viszünk a szervezetbe, csak folyadékbevitel van. Ügyelni kell a megfelelő ásványi anyag és vitamin utánpótlásra. Időtartama általában 2 naptól 10 napig terjed.
Candida diéta: A szervezetben lévő Candida gomba elszaporodása esetén alkalmazott diéta. Célja, hogy a Candida egyensúly helyre álljon. Szénhidrát mentes étrend kialakítása elengedhetetlen, mivel a szénhidrát a gombák szaporodását elősegíti. Nem fogyaszthatók élesztővel készült ételek, és keményítőt tartalmazó ételek sem. A diéta minimum 3 hónapig alkalmazandó.
Cardiogépek- cardio edzés: Ebbe a csoportba tartoznak a futógépek, taposó gépek, ellipszisjárók stb. A cardiogépek a szív és keringési rendszer ersősítését és karbantartását végzik. A cardio edzések során folyamatosan monitorozzák a pulzus- és vérnyomás értékeket. Optimális szinten a zsírégetés hatékony, mely a fogyókúrákat segíti.
Cellulitis masszázs: A szervezetből a káros méreganyagok eltávolítására szolgáló masszázs, mely a vér és nyirokkeringést aktivizálja. Dörzsmasszázs Növényi alapanyagból készült kefével, vagy kesztyűvel végzett masszázs. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, felfrissíti a bőrt, selymes és fiatalos lesz. Serkenti a vérkeringést, az anyagcserét.
Finn szauna: Méregtelenítő hatású szauna melynek hőmérséklete 80-110°C között van , a páratartalma alacsony . A verejtékezés hatására méreganyag távozik a szervezetből. Szaunázás előtt zuhanyozzunk le, majd többször 5-20 percig tartózkodjunk benn. A szünetekben lehetőleg zuhanyozzunk le, de nem kötelező. A szaunázás után jó hatású a hideg vizes medence. Szaunázás után fontos a pihenés! Szívbetegeknek nem ajánlott.
Fitball: Speciális, levegővel töltött labdával történő edzésmódszer. A labdák mérete a testalkat szerint választható. Használható zsírégetés, alakformálás, általános kondicionálás, hajlékonyság kialakítása esetén. Segít a helyes testtartás megőrzésében. Nem terheli az ízületeket, minden életkorban ajánlott.
Gyógymasszázs: Terápiás masszázs, melynek célja a mozgékonyság és vitalitás megőrzése, visszanyerése. Javítja a keringést, az izmokat ellazítja, segít a tartási zavarral küszködőknek, a betegségek és balesetek utáni felépülésben is fontos szerepet játszik. A masszírozáshoz gyakran olajakat használnak, melynek növényi kivonat tartalma erősíti a terápiás hatást.

Lelki feltöltődés

A stresszstresszhelyzet, helyzet serkenti az idegrendszert, mellékvesét, növeli a légzésszámot, vérnyomást, vércukorszintet, pulzust, ugyanakkor gátolja az emésztést. A hosszú ideig fennálló stresszt okozhatja: az álmatlanság, a nem meg felelő táplálkozás, rossz lelki állapot, környezeti mérgek. Ezek viszont betegségekhez vezethetnek.
A lelki feltöltődés fontos célja, hogy a stressztől megszabaduljunk és a szervezet energiaáramlását helyre állítsuk.
A wellness-központokban , hotelekben alkalmazott relaxációs technikák -illóolaj, masszázs,  kineziológia, jóga ,a Tai-Chi, és a Csi- kung- a stressz megszüntetésére kiválóan alkalmasak.
A lelki feltöltődés egészen egyszerű dolgokkal is elérhető. Például a napsütés – megnyugtatja a szellemet, életörömöt és magabiztosságot sugároz. Körülvehetjük magunkat kedvenc tárgyainkkal, színeinkkel, és sok növénnyel. Az illatokkal befolyásolhatjuk a  lelket – Bach-virágterápia. Ez elősegíti a szellemi és a testi jólétet.
Meditáció: “üresség” elérése, nem gondolunk semmire. A meditáció a tudat olyan állapota, amelyben a meditáló személy nem kívánja befolyásolni gondolatait, érzelmeit, csupán hagyja, hogy azok maguktól elcsendesedjenek. Ez lehet aktív relaxáció: meditáció, testmozgás, ritmikus légzésgyakorlat és passzív relaxáció: zenehallgatás, szaunázás, masszázs. A rendszeres lazítás csökkenti a vérnyomást és javítja a teljesítményt. A relaxációban résztvevők jobban alszanak, könnyebben tanulnak és életerősebbnek érzik magukat. Nő az ellenállóképességük és a kitartásuk, élénkebb, örömtelibb lesz a családi életük.

Társadalmi kapcsolatok, szociális wellness

Az egyén szociális életének javítását vagy helyreállítását célozza meg. A szociális élet színterei: a család, a párkapcsolatok, a baráti és munkahelyi kapcsolatok.
A wellness olyan készségek fejlesztésében is tud segíteni, amik szükségesek az együttműködéshez, kommunikációhoz. Legyen az akár ügyfél, akár hozzátartozó. Különböző kommunikációs és konfliktuskezelési tréningeket hoztak létre hozzáértő szakemberek, akiknek célja, hogy a résztvevők egymásra legyenek utalva és összeszokjanak. Különböző feladatokkal -rajzolás mutogatás- fejlesztik a kommunikációs  készségüket. A tréningvezető segítségével folyamatosan megbeszélik félelmeiket, gondjaikat.
A szociális készség fejlesztésének egyszerűbb módja a vitafórumokon való részvétel, ahol egy témát fejtenek ki úgy, hogy egymással megosztják nézeteiket , megtanulják adott esetben meggyőzni a  másik felet a saját igazukról, vagy mások hatására változtatnak hozzáállásukon. Ezeken kívül a szociális életet jobbá teszik a wellness hotelekben szervezett kulturális programok is, például táncestek, koncertek, kártyapartik, filmvetítés és végül de nem utolsó sorban fejlesztik az egymásra figyelést a közösen végzett relaxációs gyakorlatok, meditációk is.

Szóljon hozzá